Friday, June 07, 2013

Mengimbas Kembali Kenangan

Ni kisah balik kampung icik abam aritu selepas 2 hari pemergian embah icik abam.
Alang-alang dah balik kampung tu, rase rindu kat kampung membuak-buak, tu punca icik abam dan adik beradik nye yang lain pegi jelajah tempat-tempat yang menjadi kenangan untuk mereka dulu
Abah icik abam keje dengan JKR, so mase zaman kanak-kanak dorang, dorang memang banyak berpindah kuarters.

Mula-mula icik abam bawak pegi uma lame dorang dulu, kat Kuarters JKR Simpang Tiga. Time duduk sini icik abam masih kecik, umur dalam 2 tahun camtu kot.. Entah, icik abam yang cakap camtu, die sendiri tak bape pasti umur die bape time dok uma tu.. ^^

Singgah kejap je kat situ, sebab dalam uma tu ade penghuni lain, snap 2-3 keping gambar pastu kami ke Parit 2 Sg. Sumun pulak
Parit 2 Sg Sumun tu pulak adalah rumah embah icik abam, kire kampung dorang time kecik-kecik dulu, tapi skang rumah tu dah berpecah dua, yang depan telah dijadikan rumah batu dan yang belah belakang masih seperti dulu.
Pondok yang hampir usang ni icik abam cakap name die cakrok.. tak tahu la betul ke idak ejaan tu.. Cakrok ni dulu tempat icik abam usha awek. al maklumlah tepi jalan kan, so mane2 awek yang lalu lalang kat situ abes ditiliknye... aduyaiiii.. okee itu cerita tipu.. hahahha

Icik abam cakap cakrok ni dulu adalah tempat tunggu bas dan tempat bermain die mase kecik-kecik. ^^

Seterusnye korang review jela gambar yang ade ye, mungkin gambar ni hanya kenangan buat icik abam, tapi korang boleh lah jugak mencuci-cuci mata.. ^^
Rumah yang belakang ni ade orang sewa. Mase kteorang datang ni ade lak penyewa dalam tu, ape lagi, icik abam pun ketuk pintu dan beri salam nak masuk dalam katenye. Tanye siap2 dulu dengan penyewa tu bole masuk ke tidak. Dah die beri izin so ape lagi masukla kan.
Keadaan dulu ngn sekarang same aje. Cuma tulaa, rumah dah nampak usang sikit dan berselerak. Al-maklumla, budak-budak bujang je kot dok dalam uma tu..
Keje kontraktor kot dorang ni.. Barang-barang keje kemain seleraknye kan
Dah macam pegi inspection uma orang lak kan. Dah amek-amek gambar kteorang pn balik. ^^

Okee, tu aje nak cerita, so pasni mungkin masing-masing dah susah nk jejak kaki kat sini kan. Al-maklumla uma orang kan, tak kan nak datang selalu kan, mengacau sungguh name nye tu.. ^^

ok last sekali tepek gambar tuan tanah menyeberangi titian.. kuikuikui

[Catatan : Al-fatihah buat embah.]

Salam Perkenalan,  
With Love 
Norliza Nordin
Terima kasih sebab sudi bace. Suka bace ni?

3 comments:

Myra Jay said...

Tu la, sekali sekala jejak rumah tu tak pela, kalau selalu takut orang tak suka la kan ;)

mama tisya said...


tahniah..sila bg contact number
http://mamatisya.blogspot.com/2013/06/tahniah-utk-2-pemenang-kita-jumpa-13.html

Norliza Nordin said...

hehehe kan.. tulaa.. nk dtg selalu memang melampau.. mmg kne marah ngn tuan uma.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...