Friday, June 10, 2016

Menu Ringkas Di Bulan Puasa

harini dah 5 hari kite berpuasa. Kejap benau rasenye masa berlalu, kang tup tup dah abes raye je..huhuhu papepun sajelaa nak kongsikan menu berbuka puasa kami berdua dari awal ramadan aritu. Menu semua disediakan oleh satu satunya chef yang ada kat rumah ni iaitu icik abam tercintaaa.. hahaha bab masak memang dia paling expert..


Menu Berbuka Ramadan 1 - Ikan Goreng, Tempe Goreng, Sayur Bendi, Sambal belacan dan kuih muih beli sikit kat bawah rumah ni ade jual, buat penambah menu berbuka kami berdua. Menu hari pertama yang tersangatlaa simple.. tapi siyes weiii, walaupun simple tapi sedap dan puas makan dari beli kat luarkannn hehehhe


Menu Berbuka Ramadan 2 - Kalini lauk kami ketam, patutnya plan nak buat menu ni masa first berbuka tapi cari cari ketam cam tak menarik dan tak bape nak freshh so kami try cari keesokkan hari, tu yang dapat cari ketam kite berbuka dengan ketam pulak. Ketam ni icik abam masak pedas aje, masak ikut suke dia.. resipinye aku pun tak tahu, tapi yang penting sedappp sesangat. Ishh icik abam masak tak pernah tak sedap, walaupun katenye main campak campak aje.. hihihi


Menu Berbuka Ramadan 3 - Untuk menu berbuka hari ketiga ni aku request kat icik abam sambal telur gentel. Resipi ni biasa ibu aku buat kalau nak makan dengan cekodok ke lempeng ke.. so tetibe teringin nak berbuka simple camni, so dengan cara icik abam sendiri buat sambal yang dinamakan "sambal telor kasih sayang meletop letop dalam mulut" ni. hahaha Makan pulak dengan kicap lemak manis cap kipas udang dan perah limauuu.. okee setel menu berbuka kami.. kenyang dan puas hatiii..


Menu Berbuka Ramadan 4 - menu berbuka semalam, icik abam nak jugak masak lauk febret si isteri, Sotong masak kunyit.. lauk lauk ni kami makan dengan ayam goreng dan ikan goreng sebagai penambah. Buat tambah tambah lauk orang cakap tu.. hhehehe


Icik abam memang rajin masak kalau bulan puasa, sebab nak elakkan diri dari pergi bazar. Maklumlaa kang kalau dah pergi bazar napsu nak membeli je lebih kang, makannye idakkk.. so lagi sekali kami cuba untuk tidak pergi bazar diwaktu bulan puasa. hihihi



Salam Perkenalan,

2 comments:

Nooriah Abdullah said...

alhamdulillah rezeki Allah hari2 berlainan menu kan

mama tisya said...

nmpk jus pran...tk bli lg..suka mango..menu ketam smlm br mkn..adik ipar masak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...