Monday, December 11, 2017

Join Contest Mudah dan Senang

Lame sungguh mood nak bercontest tak muncul, ni pun bila nampak contest ni cam mudah menang je, so rajinkan diri jugak masuk. Alhamdulillah, dapat email kata menang. Icik abam pun menang jugak, mane contest yang mudah tu kite mesti ajak icik abam join sekali..


Hadiahnye tak tahu lagi dapat ape sebab tak pergi redeem lagi, dengar kate ikut luck jugakk.. So doakan kami menang hadiah besar dan menarik ye. Baru semangat sikit nak bercontest pasni.. hihihi


tarikh penebusan dua dua same je, so tak plan lagi bila nak pergi amek, tak hari ni maybe esok lusa laa ni g amek pass keje nanti. 


Salam Perkenalan,

Monday, December 04, 2017

PADINI Membership Card

Okee memandangkan dah lame sangat tak update, so kite cari mood untuk update entri, Insya Allah kalau baby sporting, dapatlaa kite update setiap hari, banyak dah cerita yang tak sempat nak story ni.. Tangan ni memang dah gatal gatal aje nak menaippp, tapiii, mood nak menaip tu je yang tak sampai sampaii.. hahaha


Buat member card kat padini ni dah lame sebenarnye, masa awal awal padini kat mytown bukak lagi, tapi gambar gambar ni semua tersimpan rapi dalam draft. Maklumlaa, keje bertangguh ginilaa jadinyaaa, so untuk hilangkan sikt sawang dan amek sikit mood nak mengapdate blog sendiri, kite update story pasal ni, Insya Allah, mane tahu ade yang tak buat jugak lagi kad ni, dapatlaa sedikit sebanyak bagi info..


Ni antara benefit yang anda akan perolehi dengan member card ni..


dan yang ini antara syarat-syarat nyaaa... sekiannn :)


Salam Perkenalan,

Thursday, November 30, 2017

Rumah Kami Syurga Kami Part 1

Alahaiii rindunyaaa kat blog sendiriiiii.. dah hampir dua bulan tak update entri, penangan "baby" dalam perut ni. Insya Allah untuk cerita baby dalam perut ni akan diupdate kemudian, kalini kite amek mood nak bercerita tentang "Teratak LizNir". Rumah ni kami beli atas orang, kire sub-sale property.. Alhamdulillah hampir 5 tahun menyewa, dua kali pindah randah, kali ketiga pindah masuk rumah sendiri.. Alhamdulillah, segala proses untuk beli rumah ni berjalan dengan lancar, walaupun ade delay dan kena denda sikit time dalam memproses loan aritu.. huhuhu


Sebenarnya impian untuk miliki rumah sendiri dah lame, dan dah banyak kali juga dok usha usha rumah untuk dibeli, tapi maybe time tu belum rezeki kami untuk ade rumah sendiri, so duit yang terkumpul kami dok perabiskan berjalan, memang tak dinapikan, sebelum ade niat nak beli rumah ni, dan belum ade rezeki dikurniakan anak lagi, kami berdua memang dah plan nak beli rumah, kumpul duit jugak untuk beli rumah, tapi bila makin lama makin susah nak cari rumah landed yang kami mampu milik, akhirnya kami amek keputusan beli je property yang jauh sikit dari bandar KL, so Alhamdulillah, walaupun rumah tak besar mane dan tak cantik mane, masing masing excited dan tak sabar nak pindah rumah bawah.. Maklumlaa selama ni kami duduk rumah atas, so tu yang jakun nak duduk rumah bawah tu..


Kalau korang nak tahu, inilaa keadaan rumah kami pada pertama kali bawak contractor untuk repair dan ubahsuai rumah ni. Memang semak samun dan nampak terbiar aje sebelum ni. Banyak jugak benda yang nak direpair dalam rumah tu..


Ni pulak keadaan dalam rumah, rumah ni dari sejak dibina memang tak pernah diduduki oleh owner, kire kami owner pertama yang duduk sini. So banyak gak benda yang nak dibuat bila rumah serba kosong ni, lagi pulak dah lame ditinggalkan huhuhu


Walaupun tak pernah diduduk, tetap kotor hitam dengan habuk. Jenuh jugak icik abam nak mencuci rumah ni aritu. Pakai asid dua tiga kali gak nak hilangkan kotoran degil kat lantai tuuu..


Dalam bilik air pun same, plastik plastik masih belum ditanggalkan tapi nengok ajelaa keadaannye, jenuh jugak nak menyental, tapi sampai sekarang sebenarnya kotor hitam tu degil nak hilanggg. Ade ke yang boleh bantu bab nak hilangkan kotoran degil gini? 


Bahagian dapur nampak kecik aje, pastu lokasinya pulak ditengah rumah, so kite cam tak bape suke keadaan camtu, yelaa nanti masak masak dah dekat dengan ruang tamu bagai, so kite ubahsuai sikit dapur jadi bilik, then bilik kami jadikan dapur, so luaslaa sikit dapur, senang nak berperang kat situ nanti.. hihihi


pada mulanya kami nak jadikan bilik ni sebagai dapur, dan plan nak tebuk dinding belah kiri tu dan extend sikit kawasan yang ade kat tepi tu..


Tapi akhirnya kami tukar ke bilik ni pulak untuk dijadikan dapur, so dinding tengah tu kami tebuk semuanya, sebagai pemisah antara wet kitchen dan dry kitchen kononnye..


Bawah ni gambar dari bilik belakang, kite sukakan ruang yang panjang kat ruang tamu, so dapur yang sedia ada yang dijadikan bilik akan dibuat dinding, so lagi nampak panjang kawasan hall tu..


Pintu dan tingkap dapur ni kami dah naikkan batu, tutup sepenuhnya tapi adelaa bubuh batu angin, pada mulanya nak tinggalkan tingkap tu, tapi tak tahu camne miscommunication dengan tukang di simen semuanyaa hahaha


Pandangan dari dalam rumah.. time ni memang semak samun lagi kat depan tu hihihi


Sekarang kami dah simen semuanya kat depan tu, pastu naikkan dinding sikit kat sebelah kiri tu, sebab tak bape berkenan dengan langsir orang sebelah tu.. hihihi


Dan ni antara lakaran awal floor plan yang icik abam buat. Insya Allah nanti kite sambung lagi bercerita pasal teratak kami ni ye.. 


.."Rumah Kami, Syurga Kami".. akan bersambungggg... :)

Salam Perkenalan,

Saturday, October 07, 2017

Restoren Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang


Petang petang gini kalau dapat makan Mee Udang memang bestlaa kan.. Kalau cakap pasal mee udang ni, kite ade satu tempat yang boleh disuggestkan.. Ni haa kat Restoren Mee Udang Mak Jah, Kampung Menteri, Kuala Sepetang.. Kat sini korang boleh order mee udang, dan macam macam menu lagi yang disediakn.. bukanlaa kate mee udang aje yang ade, tapi menu yang menjadi tarikan adalah Mee Udang ni, siyes memang sedap, udang pulak memang besar dan segar segar, puas hati dapat makannn..


Siapa penggemar udang memang sukelaa kan, kite kalau udang ni tak bape minat sangat tapi makan jugaklaa, bile dah nengok udang besar dan segar gini rugilaa kalau tak merasa kannn hihihi


Kat sebelah restoren ni pulak ade jual makanan makanan segera dan ikan jeruk.


Salam Perkenalan,

Good Bye Alam Damai, Welcome to Semenyih

kalini nak cerita pasal pindah rumah aritu. Alhamdulillah, ni rumah kedua yang kami menyewa, sebelum ni, mase baru baru kawen kami sewa di Bukit Teratai, tapi disebabkan tak sampai setahun, owner rumah sibuk nak rumah die balik, so terpakselaa kami pindahh. Tulaa nasib kalau hal sewa menyewa ni tade hitam putih, owner nak amek rumah die sesukati bile jekann, padahal mase kami nak masuk tu dah perabih macam macam dahh, siap cat satu rumahh, nak minta kos kat owner pun.. 


Agaknye dah nampak rumah kami tu dah cat cantik punye, baru teringin nak duduk rumah sendiri kann.. kalau tak sebelum ni owner ni duduk selang beberapa unit je dari rumah yang kami sewa ni. Tak nak cite banyak, kami pindah jugaklaa, tapi mintak gak tangguh beberapa bulan sebab nak cari rumah sewa lain. So dalam keadaan terdesak dan atas pertolongan kawan kawan sekerja icik abam dapatlah kami sewa di rumah Alam Damai ni pulakk.. hampir 4 tahun kami menyewa kat siniii..


rumah ade dua bilik je, kire keciklaa kalau nk dibandingkan dengan rumah yang kami sewa sebelum ni yang ade 3 bilik dan 1 stor, so kalau orang nk datang memang tak sempit sangatlaa kalau nk dibanding dengan rumah yang ni, tapi ape boleh buat time tu kami malas nk pikir, tak sempat nak survey survey lagi, sebab owner umah sewa lame dah mendesak nk rumah die, bila pikir balik cite ni geram jugakk, tapi takpelaa bende dah lame kann, ni pun kami dah pindah dari Alam Damai ni. Bila kemas kemas memang rase sayu je nk tinggalkan rumah ni. Walaupun rumah ni kecik, tapi macam macam kenangan ade kat sini..


baby dalam perut ni pun made kat sini kottt, sibuk sangat dengan hal pindah ni tak perasan yang diri mengandung dah time ni. Ya Allah, baiknye perancanganMU Ya Allah, kire kami pindah Semenyih ni, pakej masuk rumah sekali dengan baby. Alhamdulillah.. pape pun masih awal lagi, doakan yang baik baik aje ye..


Mase proses pindah pindah ni kite kerja, time ni memang dah tak larat dah nak cuti, sebab pikir kalau cuti pun bukan kite dapat tolong angkat pun, sebab dah hired 4 orang untuk angkat semua barang ni turun.. Ringan sikit beban icik abam, tak macam pindah yang pertama tu dulu, kami tak hired orang pun, icik abam soranglaa yang mengangkat segala mak nenek barang yang ade kat rumah tu. Kite ade gakla tolong angkat mane mane yang ringan time tuuu..


Rumah yang kat Alam Damai ni pun tingkat dua, kalau yang pertama dulu tu unit tepi, kalini kat unit tengah, so bila nak angkat barang ke ape, memang jenuh nak sampai kan ke rumah, orang yang duduk rumah tinggi tinggi yang tade lif ni je tahu betapa peritnye kalau setiap kali nak mengangkut barang ke rumahhh hihihi


Memang kena pitstop pitstop laa kalau barang banyakkan.. hihihi.. ni keadaan barang kami yang dah dipark kat bawah.. tunggu untuk susun masuk dalam lori je time ni.. Semua gambar ni dapat dari icik abam je, time ni icik abam sorang je yang cuti urus pasal pindah ni..


Dah siap susun barang, mase untuk bertolak ke Semenyih. jauh barang barang ni jalan naik lori ye.. hihihi. Ohye, untuk yang tanye bape kos sewa lori? Sewa lori je RM300, 4 orang pekerja RM400 so total semua RM700. Bagi kite murahla kan, sebab jenuh tu dorang angkat barang kiteorang dari tingkat dua nak bawak turun ke bawah..


Memang penuhlaa lori 3 tan ni, tu pun ade gak barang yang tak diangkat, kami angkat sikit sikit naik kete je, sampai sekarang sebenarnye tak abes kemas lagiii.. huukhuk..


Tapi nasib baik rumah kat Semenyih ni rumah bawah, so dah senang dorang angkat barang, thennn kite sepah kan rumah Semenyihh pulakkk hihihi Memang letih kalau cerita pasal pindah randah ni, Alhamdulillah pasni pindah rumah sendiri, kalau nk pindah pun pasni tade dahlaa kot.. hihihi


Padahal time ni rumah kat Semenyih ni tak siap sangat pun lagi, tapi kite dah sibuk ajak icik abam pindah awal, yelaa maybe dah serabut dengan rumah kat Alam Damai, mane tak siap rumah kat Semenyih ni, so dah letih ulang alik.. At least bile dah pindah, rumah tak siap pun sikit sikit kemas lame lame siap gak kan.. tapi nak buat camne, sampai sekarang pun tak siap lagi tau, sebab kite dah kena kuarantin.. so nak harap icik abam sorang, lambat sikit laa sudahnye kann hihihi


Ni laa keadaan rumah Semenyih mase lepas punggah barang tu, memang lintang pukang gayenye.. memang letih nak kemass.. tu yang sampai sekarang pun tak abes abes mengemasnye..


barang yang besar besar memang dah letak di tempat yang sepatutnye, tapi barang barang kecik ngan kotak kotak yang banyak tu, memang kite kumpul dalam satu bilik je, so bile ade mase baru keluarkan sikit sikit kemasss.. Fuhhh! lega pasal pindah ni, tapi tunggu kite update pasal proses rumah kat Semenyih ni lak nanti ye..


Salam Perkenalan,

Friday, October 06, 2017

VIRAL!! Jus Asam Kunyit Madu by Forreen Secret Memang Sedap & Bagus


Okee harini kite nak share Jus homemade yang berkhasiat untuk kaum lelaki dan perempuan. Jus Asam Kunyit Madu @JAKM di masak dengan menggunakan bahan dan disediakan secara tradisional. Yang penting bahan yang digunakan TIADA BAHAN PENGAWET ye..


Sebelum cerita lebih panjang mengenai bahan bahan yang digunakan untuk buat JAKM ni, meh kite bagi sedikit info pasal kunyit ni. Kunyit memang bagus untuk kesihatan dan kaya dengan pelbagai kebaikan terutamanya untuk sistem pencernaan dalam badan kite..


Kite boleh cakap JAKM ni bagus sebab kite sendiri dah mencuba dan merasainya sendiri. Mula mula 5 botol, kemudian selang beberapa hari kite repeat order, terus amek 25 botol, sebab masa dapat 5 botol ni tak sampai beberapa jam, ramai je member member kat opis yang ternampak JAKM ni bertanye dan berminat nak rasai JAKM ni, so benda baik haruslaa kite kongsi bersama kannn...


Alhamdulillah, ramai yang cakap sedap, tak puas teguk sekaliiii.. sampai ade yang nak minum sebotol terusss.. hahha nengok je kakak sorang ni bilaa dapat botol JAKM, kot ye pun excited sangat nk minum dan rasa, bukaklaa dulu penutup tu kann, hahhaha.. Untuk kesegaran berterusan bolehlah simpan JAKM ni dalam peti sejuk ye. Kesegaran akan kekal selama 2-4 minggu. Kalau korang letak luar peti sejuk ia tak tahan lame, maybe dalam 3-4 hari je tahann, tapi kalau korang letak dan simpan dalam peti ais, Insya Allah ia akan tahan sehingga ke 3 bulan.. So mane satu pilihan korang? hihi


JAKM ni mengandungi ibu kunyit, halia, asam jawa, temu kunci, madu, saffron, habbatussauda dan gula melaka. So kalau korang tanye camne rasenye? bagi kite memang sedap, memang kena dengan tekak. Setiap ramuan dalam JAKM ni mengandungi manfaatnye yang tersendiri.


Ibu Kunyit mampu menyembuhkan luka dalaman, mengempiskan perut, mencantikkan kulit dan anti bakteria. Manakala halia pulak boleh mengeluarkan angin. Kalau dalam badan korang memang banyak angin, ni minuman yang boleh kite suggestkan. Temukunci?? ia untuk kesegaran badan dan menambahkan tenaga, menghilangkan kelesuan dan letih-letih badan.


Saffron pulak bagus untuk penjagaan dan kecantikkn kulit. Habbatussauda mampu menstabilkan gula dalam darah, meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Madu untuk tingkat daya ingatan, anti kanser, tingkatkan kesuburan suami isteri dan manisan pengganti gula. Gula melaka pula sebagai pemanis bersifat antioksidan juga mampu mencegah serangan asma.


Dan kat bawah ni antara khasiat Jus Asam Kunyit madu (JAKM):
😍 Membantu menurunkan berat badan
😍 Bantu Rawat Masalah Kulit
😍 Bantu Proses Pencerahan Kulit Secara Alami
😍 Bantu Naikkan Aura Seri Wajah
😍 Bantu Rawat Haid Tidak Teratur & Darah Kotor
😍 Bantu menstabilkan kolesterol dalam darah
😍 Bantu Buang Angin Dalam Badan
😍 Bantu Rawat Ibu-ibu Dalam Pantang/Lepas Brsalin
😍 Bantu Melambatkan proses penuaan(awetmuda)
😍 Bantu Rawat Luka Jahitan Lepas Brsalin
😍 Bantu Rawat Masalah masalah dalam Rahim/Peranakan
😍 Bantu Rawat Masalah Bau Badan
😍 Bantu Atasi Masalah Keletihan
😍 Bantu kurangkan masalah gastrik
😍 Bantu Atasi Migrain/Kerap Sakit Kepala
😍 Menstabilkan gula dalam darah
😍 Tingkatkan kesuburan suami isteri
😍 Mencegah batuk/selsema/asma
😍 Melancarkan sistem pencernaan
😍 Menurunkan paras kolesterol


Siapa Yang Perlu Amalkan
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
✔Wanita
✔Lelaki
✔Anak Dara
untuk 3 kategori ni semua boleh ambil dan amalkan. Insya Allah, dah minum JAKM ni korang akan dapat dan nampak kesan positif setelah mengamalkan minuman jus ni..


Cara minum/pengambilan?
Boleh diminum sejuk/suam. Minum 1/2 gelas (-/+60ml) pagi sebelum sarapan atau malam


Berat -/+ 360ml
Harga RM12 sebotol sahaja ye😍😍😍

So jika korang berminat dan ingin merasai kesedapan serta khasiat yang terdapat dalam JAKM ni korang boleh contact 010-8181796 atau korang boleh follow dan ikuti testimoni orang ramai yang dah bercuba JAKM ni kat address bawah ye..





Salam Perkenalan,

Friday, September 15, 2017

Tempat Shopping Baru - Genting Highlands Premium Outlets

Pertengahan bulan Jun 2017 aritu telah buka satu lagi Premium Outlets di Genting Higlands.


Sekaligus menjadikan Genting Highlands Premium Outlets sebagai Premium Outlet Centre kedua di Malaysia selepas Johor Premium Outlets. Dan juga ia menjadi Premium Outlet Centre atas bukit yang pertama di Asia Tenggara.


Masa pembukaannye tempoh hari, memang banyak sangat tawaran sale yang sangat murah. Dengan suasana sejuk kat atas bukit lagi menjadi jadilaa bershopping tu kann hahha


Mase sale dan mula mula buka sampai sekarang masih ramai yang datang berkunjung ke GPO, ade yang kemain shopping sakan kat atas tu, kite dapat bawak balik satu dua beg shopping pun dah gembira kemain hihihi


Ni pemandangan dari atas bangunan, punyelaa ramai orang time ni..


Memang letih jugaklaa kalau setiap outlet nk singgah kan, dah penat kite rehat, dah hilang penat kita sambung lagi cuci cuci mata..


So ni antara yang sempat kami sambar sebelum balik arituu.. Alhamdulillah memang berbaloi sangat beli time sale ni..


Benda bukan keperluan pun dah terbeli ni gara gara napsuuuu hahaha :p


Salam Perkenalan,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...