Thursday, January 26, 2017

Pengalaman Operate Buat Pertama Kali

Lepas operate sampai sekarang memang kite kena consume dengan ubat. kena jaga makan, kire kena berpantang macam macam sebab nak sihat dan nak capai ape yang ditarget.. Mudah mudahan Allah murahkan rezeki kami tahun ni selepas dah lalui operation bagai ni. Memang tak pernah terpikir sampai ke tahap gini susahnye untuk nak dapatkan rezeki anak. Tapi orang cakap kalau tak usaha macamana nak berjaye.. ye tak.. papepun semua ni bergantung pada rezeki dan qada' & qadar Allah s.w.t.. kalau dengan izinNya Insya Allah..


Ini adalah cerita susulan selepas dapatkan rawatan kat Klinik Pakar Wanita Medina Taman Melati aritu.. Hari sabtu apoimen kami dengan doktor, hari rabu kite dah kene masuk wad untuk operate. kalau ikut cakap doktor aritu, awal lagi die nak buat operation, plan nak buat isnin tu.. Tapi kite minta tangguh beberapa hari sebab kite nak setelkan kerja dan insurance. Maklumlaa operation ni bukan benda kecik bagi kite.. walaupun doktor cakap operation kecik saje, tak payah takut bagai.. tapi kite punye stress dan moody before nak operate tu hanya asben dan family terdekat aje yang tahu. Maklumlaa kite ni nak cakap sihat sangat sepanjang hayat tadelaa, tapi memang tak pernahlaa masuk hospital ke ape, pastu pulak memang tak boleh dengar pasal hospital, mesti terbayang rumah mayat, jarum, darah dan macam macam lagi.. Ishhh memang seriau jugakla sebelum ni kalau sebut pasal hospital..


Tapi Alhamdulillah lepas dah ade pengalaman duduk kat hospital dan operation ni, hati makin kuat dan perasaan takut kat hospital dah kurang sikit. Tapi tak bermakne kite nak masuk hospital lagi.. memang taknak dahlaa.. hihihi


Sebelum nak operation ade beberapa proses yang perlu kami lalui. Kami kena jumpa doktor kat Klinik untuk briefing pasal operation then keesokkan harinye kami ke KPJ Ampang Puteri untuk hantar bermacam borang termasuk kad insurance dan tandatangan segala mak nenek borang sebagai tanda setuju untuk proses pembedahan.. Semuanya pihak hospital dan doktor yang uruskan, kite hanya provide details yang diperlukan..


Bila sampai waktu yang ditunggu, tiba masanye kite kena check-in kat hospital. pada mulanya kami memang dah booked single room. kami amek single room sebab senang asben nak tunggu. Sebelum nak masuk hospital tu pun pihak hospital ade call bagitahu yang bilik single standed yang kami mintak tu full tapi dorang gantikan dengan Deluxe private tapi still single room dan asben boleh teman.


tengah malam kite, asben, ibu, kakak ipar dan adik-adik kite follow nak check-in sekali. yelaa masing masing nak temankan kite malam tu sebelum operation. Tapi bila sampai kaunter nak check-in bole pulak dorang cakap semua single room dah fully booked dan memang takde yang kosonggg.. Ermmm sedih gile dah time ni.. yelaa asben konpem tak boleh nak teman dah malam tu. huhuhu


Nak taknak amek jugakla bilik 4 bedded, bilik besar memang tade masalah sangat pun, tapi kite ni nak laki kite time tu, so tu yang rase frust sikit time tu. kalau ikutkan ibu kite boleh temankan malam tu, tapi kite pikir takpelaa, dah asben tak boleh teman, biar kite jelaa check-in sensorang malam tu. Sebab nak bagi ibu tido situ pun mesti tak selesa orang tua tu.. sian pulak.. so kite suruh die ikut icik abam balik je malam tu.

So malam tu dok sensorang kat wad bermulalaa pengalaman yang tak dapat dilupakan sehingga hari ini..  Masuk masuk tu memang dah start puasa. Pastu sementara nak lelap tu datang nurse buat rondaan dan check-up.. kite memang nebes mase tu sebab dah pikir kena suntik dengan jarum., kite memang penakut kat bab jarum ni.. Tapi rupanye nurse nak check tekanan sahaja. Disebabkan kite nebes time tu tekanan agak tinggi.. pastu nurse tu cakap jangan takut, tarik nafas pastu baru dapat bacaan normal.. agaknye die bole nampak muke cuak kite agaknye time tu.. hihihi


dah selesai bab tu, kite try untuk lelapkan mata lagi sekali.. tapi tak sempat nak lelap, nurse datang lagi nak bagi ubat berakk pulak.. Perghh yang ni kite memang seram pada mulanye.. siap dah tanye awal awal kat nurse tu sakit tak.. tergelak nurse tu.. "tak pe, saya buat slow-slow.. tarik nafas, tak sakit sangat"... so kite pun ikutla arahan nurse tu.. seb bek tak sakit.. tapi lepas tu memang teraburlaa cari toilet.. memang ulang alik ke toilet je malam tu.. memang langsung tak dapat tidor sampai ke pagi.. Sampailaa icik abam dan ibu semua datang baru kite dapat lelapkan mata kejap.. pastu dah kena ready untuk tukar baju semuaa.. T_T


tepat pukul 8 pagi camtu, kite dah ditolak ke bilik OT. time ni hanya Allah saje yang tahu ape perasaannye.. huhuhu.. tapi kite sikit pun tak nangis time ni.. sebab kite taknak mental kite down depan orang orang yang kita sayang.


Sebelum nak tunggu turn nak operate tu memang dah macam macam doa kite bace bagi tenang hati. Sampailaa kite ditolak masuk dalam bilik bedah dan doktor pakar bius tanye nak bius separuh ke penuh.. memang kite minta penuhlaa kan.. Sempat gak rase pedih dan sakit bile kena enjet ubat bius tu. tapi lepas tu kite dah pengsan sampai abes operation..


Lepas hampir dua jam setengah camtu operation berjaya dan kite dah dipindahkan ke tempat asal. mase lepas sedar tu rase gakla denyut denyut kat tempat luke tu, pastu rase mamai sangat sampai tak boleh nak bukak mate langsung.. pastu ade lak rase nak buang air, cakap kat nurse tapi nurse cakap buang aje sebab tiub air kencing dah pasang.. so legaa..


Lepas operate tu memang satu hari tak boleh nak gerak, badan ni memang dah rase lenguh tahap gaban dah.. baru tahu, ingat orang yang terbaring ni selesa je ke, lenguh lenguh gak badan tau.. nampak je macam rileks time ni.. hihihi


lepas je operation tu icik abam memang tak henti henti minta tukar bilik supaya malam tu icik abam dapat temankan kite. Yelaaa kite pun nak die temankan.. kalau semalam tu tak teman takpe lagi sebab tak rase sakit lagi time tu.. ni dah lepas, mesti ngengade sikit, mane bole nak berenggang hihihi


Hari berikut dapat bunga dan buah dari company.. kalau ikutkan hari ketiga dah boleh balik rumah dah.. tapi disebabkan kite terdemam malam tu, so kene tambah satu hari lagi..


suhu kejap kejap naik sampai cecah 40'c


So memang tak leh buat apelaa, kenala baring nengok tv aje kejenye..


terima kasih icik abam sebab sanggup berkampung kat hospital jaga kite.. padahal dia bukan selesa sangat tido kat hospital tu.. maklumlaa tidor atas sofa je.. hihihi


memandangkan kite ni suke simpan gambar sebagai kenangan, kite suruh adik kite amek gambar dalam bilik yang kami berkampung ni..


Macam biasa, dalam bilik air pun kite suruh snap jugak hahaha


Dan ni gambar dah nak balik. Alhamdulillah hari keempat dah tak demam, dah boleh balik yey!!!


Ni video sempena anniversary kite aritu.. mood bunge bunge so editlaa video sikit.. hihihi


Moga lepasni adelaa rezeki kami nak timang anak. Lima tahun rasa dah lame sangat berdua aje, sebelum ni pun rase dah buang mase lame sangat dah.. so kalau ade rezeki pasni memang bersyukur sangat.. kalau tak selagi tu kena berusaha dan sentiasa berpantang kalau bab makan.. Berat badan pun kena jaga ni.. kena turun berat sampai 50kg tu.. skang 60kg.. 10kg nak buanggggg, fuhhh doakan kite berjaya.. hihihi


Salam Perkenalan,

Wednesday, January 25, 2017

Li5Nir 5thAnniversary Dinner 2016 | The Shore Sky Tower Restaurant Melaka

Hujung tahun 2016 yang lepas merupakan bulan anniversary kami. Alhamdulillah usia perkahwinan kami dah cecah 5 tahun.. Kalau ade anak ni, tahun ni dah masuk skola dah.. Tapi sayangnye rezeki anak belum tercapai lagi. hihihi Banyak bende yang dihajati tak tertunai lagi.. Insya Allah soon.. Amin3.. Papepun tetap bersyukur dengan segala nikmat kebahagiaan yang diberi. Maybe ade hikmah disetiap ape yang kite hajati tapi belum dimakbulkan tu.. betul tak hehehe


Tahun ke-5 bulan anniversary kami kalini agak suram sikit. Maklumlaa tuan badan dari 1hb December aritu dah warded masuk hospital nak operate. so mood anniversary memang swings sikit..  kalau tahun tahun sebelum tu ade aje kami plan plan nak berjalan tapi kalini kena banyak postpone. lagi pulak krismas aritu adik kite tunang kat kampung. so naik keje ni barulaa dapat nak plan untuk #LizNir5thAnniversaryTrip Insya Allah..


Memandangkan time anniversary kami tahun ni kite ade kat kampung dalam mood berpantang, so kite decide buat anniversary dinner kat Melaka je.. so kite hired "surprise person" untuk menjayakan dinner kami malam tu..


Kalau tahun lepas punye anniversary kami sambut kat Melaka gak, tapi kami celebrate kat rumah aje. kalini orang berpantang ni gatal sikit nak cheat keluar makan. Maklumlaa lame sangat terperap kat rumah aje. So inilaa pestaim nak keluar rumah after operation aritu..


Icik abam kalau di bawak pergi makan mane mane menang tak rugiii.. sebab die memang kuat makan.. Malam tu untuk die saje kami order 3 menu. Termasuk BBQ Spring Chicken ni yang berharga RM38.00


Menu kedua icik abam, Tuna Croissant RM15.00


Dan yang ini Prawn Sprill Roll RM25.00. Memang siyes sedap yang ini..


Dan yang ini untuk kite, Creamy Salmon Spaghetti RM27.00


Bagi kite harga kat The Shore Sky Tower Restaurant ni harganye sangat reasonable kalau nak dicomparekan dengan tempat tinggi dan exclusive yang same macam kat KL. 


Icik abam dok KL, kite dok Melaka time ni, so senang sikit nak plan macam macam. Walaupun dalam mood swings sebab masih tak sihat after operation, tetap plan itu ini untuk anniversary kalini. Tahun ni memang 100% adalah dari plan kite saje, icik abam tak buat pape sebab kite memang tak bagi bazir bazir. Maklumlaa sebulan setiap minggu ulang aling KL-MLK-KL so kenela berjimat sikit part die tu kann.. Tapi kalau pasni nak qada' ape yang postpone tu dah bolehlaa ye.. kite terima dengan senyuman hihihihi.. :p


Kek ni buat syarat je malam tu. Nyalakan lilin sebab nak amek gambar je.. Pastu tapau bawak balik, maklumlaa tadi dah kekenyangan, icik abam order memacam.. hihihi


Pestaim ni kami dinner kat restaurant tinggi gini kat Melaka. kalau kat KL dulu pernah gak try kat KL Tower sempena 3rd Anniversary Dinner dulu tu.. Time tu icik abam yang belanje.. Kalini kite pulak.. kat sini memang kite mampula nak bayarkan.. kalau kat KL tu exclusive sangat.. tu yang tak mampu tu hihihi..


Table decoration dengan kek ni memang termasuk dalam pakej RM150. kite hired kawan skolah rendah kite dulu, die memang ade buat surprise surprise gini kat Melaka. Pestaim cube yang kat Melaka ni, kalau dulu dah try khidmat Gotcha kat KL.. dua dua kami puas hati, agak agak kalau ade yang nak contact number bolehlaa roger roger kite ye, nanti kite bagi detailsnye..


Skang pemandangan dah gelap kat luar, so nak amek gambar pun nampak cahaya cahaya lampu aje..


Sambil tunggu perut hadam sikit kami berselfie sepuas hati dulu.. nasib baik kat restoren tu tak bape ramai orang, kalau ade yang memandang kami bergambar ni pun hanya staff staff kat restoren tu aje.. hihihi


Dah kenyang kami pun balik..


Review secara keseluruhan darisegi makanan, layanan dan tempat kite bagi 5 bintang!
Rating : ★ ★  ★ 


Siap bawak balik belon belon tu lagi sebab pasni kami nak buat photoshoot terus.. tu yang dah pakai t-shirt anniversary dah tu..


kami decide photoshoot memalam pulak, kat tepi sungai Melaka


Ni sebahagian gambar gambar photoshoot yang mampu kite tepek kat sini..


Tak puas bergambar kat sini, kami cari tempat yang terang sikit..


Kami ke Kg Morten pulak, kite memang dari dulu suka bergambar tempat tempat yang menjadi tumpuan kat Melaka ni.. Barulaa orang tahu kite anak jati Melaka ye takkk hihihi



tak lame mane pun kami bergambar, amek sikit sikit aje, maklumlaa kite tak sihat lagi time ni, lagi pulak kena angin malam, so macam tak boleh lame lame..


Dan ini rekaan t-shirt anniversary kami tahun ni, agak simple sikit tahun ni. Tak bape ade idea time ni, pastu order pun dah last minit.. so bedal aje... hihihi



Salam Perkenalan,

Tuesday, January 24, 2017

Tahniah Pokcu Dapat 8a's PT3

Hujung bulan lepas, result PT3 keluar, time tu kite masih "bercuti" dan ade kat kampung masih mood berpantang. Walaupun pokcu agak kecewa sikit dengan result ni tapi yang penting tetap bersyukur result baik kalau nak dibandingkan dengan result PMR kite hanya 4A's je duluuuu.. ngeh3


Gambar ni diamek mase nak kuar hospital lepas operation aritu. 4 hari duduk hospital, pokcu banyak tolong.. dah balik kampung lagilaaa.. die ajelaa yang tolong, bagi makan ubat, bagi makan pagi petang siang malamm, sediakan pakaian semuaa.. maklumlaa orang dalam pantang kan.. so dapat layanan istimewa sikit.. sikit sikit kena minta bantuan orang lain.. huhuhu.. sekarang dah sihat sikit baru rase betapa syukurnye dapat nikmat sihat ni.. Alhamdulillah..


Walaupun keputusan tak sama dengan yang ditarget kami tetap bangga. Pokcu dapat 8A, 2B.. tahniahhh.. bukan senang tauu nak dapat result gitu.. nengok soklan PT3 dorang aritu pun penin nak jawab.. hihihi


Pada hari result keluar tu, kite tadelaa pergi teman pokcu amek result. Ibu pun tak dapat nak join sekali amek sebab mase tu ibu pergi Langkawi ade rombongan cekgu cekgi.. so adik kite yang bongsu je ade kat rumah. So dielaa yang teman pokcu amek result time tu.. ni bergambar lepas keputusan dah diumumkan..


Alisha pun ikut pokcu pergi skola nak amek result.. nanti besar belajar rajin rajin macam pokcu tau..


Gambar pokcu dengan kawan kawan baik die.. Skola die tade yang dapat straight A's tahun ni.. paling tinggi 9A 1C.. memang sayang gaklaa kalau result ade C kan.. huhuhu.. tapi pape pun korang dah cube yang terbaik.. banyak lagi masa nak berusaha dan dapat yang lebih cemerlang.. yang penting jangan putus ase..


Gambar gambar ni kami dapat thru wasap group aje. Adik kite yang bongsu yang update. Banyak banyak gambar yang dapat gambar ni paling banyak dapat komen dari abang abang ipar yang rajin menyakattt.. siap tanye kenapa cikgu tak cat skola tu.. nampak teruk bebenau dah catnye.. betul gak kannn hahahha


Okee tu aje yang nak dicerita. Banyak lagi entri dalam draft yang belum diupdate.. tunggu kite update satu satu ye.. haritu dok rumah masukkan gambar aje.. nak mengarang takde idea..


Salam Perkenalan,

Monday, January 23, 2017

Klinik Pakar Wanita Medina Taman Melati

Setelah bercuti 6 minggu akhirnye muncul entri pertama di tahun baru ni. Kite dah start keje dua minggu yang lepas.. tapi baru arini mood nak menaip datang.. kalau duduk kat rumah ritu lagilaa, memang cukup malas nak menaip.. huhuhu


Sejak kite keluar hospital aritu ramai yang bertanye pasal keadaan dan bagaimana kite boleh detect "penyakit" kite ni sampai kena operation.. Ye selame ni kite check-up biasa biasa aje kat klinik sampailaa tergerak hati nak check dan bertanyekan pada yang pakar.. okee sebelum kite cerita lebih panjang pasal keadaan kite ni, kite terangkan dulu kat mane klinik ni sebenarnye.. maybe bole dijadikan rujukan kepada korang yang ingin ke sini nanti..


Klinik Medina ni terletak di Taman Melati.. Kalau korang biasa lalu MRR2 on the way nak ke Gombak/Kuantan tu korang akan nampak deretan kedai belah kiri.. Biasa kalau lalu kat sini kite selalu nampak kedai tudung Abu Dhabi.. Selalu sangat nampak tapi bila nak ke klinik ni baru pasan yang klinik ni dekat sangat dengan Kedai Tudung Abu Dhabi yang selalu kite perhatikan tu.. hihihi


so inilahhh kliniknye.. tapi sebelum nak datang tu kite suggestkan better korang buat appointment dulu.. Dah buat appointment nanti staff kat situ akan bagitahu langkah seterusnye.. untuk dapatkan consultantation Dr Marsita ni memang korang kene bersabar sikit.. walaupun korang dah buat appointment, korang tetap kena menunggu beberapa jam untuk sampai ke turn korang dipanggil.. Macam kami aritu, call appointment dari pagi, tapi turn sampai dalam pukul 11 malam gitu baru dapat masuk jumpa doktor..


Bagi kami yang baru pestaim ni, kami kena timbang berat badan dulu then staff situ bagi bekas ni dan tunggu turn untuk "berehat" kat dalam bilik yang disediakan sementara tunggu turn nak jumpa doktor..


Haa nengok jela peel icik abam, orang suruh "berehat" die bantai tido kat situ pulak.. buat perangai sungguhhh hehhe


Bilik "rehat" kat sini memang selesa, siap ade katil, bantal bagai..


Tujuan kami ke klinik ni sebenarnye nak dapatkan advise dari doktor. Maklumlaa kami dah masuk 5 tahun kawen tapi belum ade rezeki anak. So atas suggestion dari kawan kawan kami pun pergi jumpa pakar. Dengan harapan tahun ni dapat babyyyy.. hehhe Insya Allah..


Kite ni sebenarnye memang penakut sangat kalau bab bab nak jumpa doktor ni. Tapi disebabkan tengah berusaha dan tengah nak mencuba haruslaa beranikan diri.. ye takk hihihi


dah lepas appointment memang nampak beza muke masing masing.. yang kite pasti muke cuak lagi tak abes.. sebab lepas ni kena operate pulakkk.. huhuhu


yang ni memang muke ade senyummm.. sebab bukan die yang nak kena operate.. doctor cakap suruh berhenti hisap rokok pun die senyum ginilaa kat doktor.. huhuhu


kenapa kite kena operate?? ni sebabnye.. ni lakaran yang doktor lukiskan nak bagi gambaran uterus kite. Yang kiri tu bentuk uterus normal, yang belah kanan tu uterus kite.. nampak macam terbalik dan agak susah sikit laluannye.. so ini semua doktor cakap die nak betulkan dan nak buat operation secepat mungkin.. huhuhu


yelaa lima tahun memang agak lama dah buang masa.. lagi pulak kalau nengok dari scan ni pulak nampak macam ade selaput yang doktor sendiri tak bape nak kenalpasti.. 


Next prosedure kite citer dilain entri ye.. huhuhu


Salam Perkenalan,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...