Ini cerita hujung minggu sebelum ni, barulaa terkial kial nak update hahaha. Kami ke Vendeur Festival sebab aku nak grab collection terbaru kat Bella Ammara. Ramai yang tanye, tak jem ke mase tu.. Kami biasa ke mana mana tu memang guna waze aje, so memang tak kena jem tapiii kereta memang banyakkk..
arget memang ke situ jelaa, tapi alang alang dah sampai konon nak gak laa pusing seround dua ke kat dalam tu kann, tapi icik abam lak tak sporting ngajak balik aje kalau taknak beli pape tu katenye... huhu Yelaa kami pergi tu tengah hari, bulan puasa lak tu, mane nak larat kalau jalan jalan tade tujuan tukaaann. Kang dah petang takut tak tahan lakkk hahahha
Mase kami sampai tu rupenye ade Dato' Ct so alang alang dah nampak orang berpusu pusu kat dia, kami pun dok menyelit gakkk. Konon dapatlaa selfie together together tapi sape yang membeli aje dapat bergambar.. hahaha so aku snap dari jauh ajelaa kan sebab tak membeli.. hahahha
Haa nengok sempat lagi tu kannn.. Vendeur Festival ni diadakan di Matrade Exhibition & Convention Centre. Ia bermula dari 18hb hingga 19hb June 2016 yang lepass.. Minggu yang lepas ni pulak ade gak lagi exhibition macam ni, tapi kat PWTC, yang tu pun sempat gak aku menyinggah walaupun tengah sibuk nak buat kuih raya.. hahahha
Cerita pasal kuih raya, tahun ni julung julung kalinye kami buat kuih rayaaa! hahahha Eh bukan aku tapi icik abam, kemain semangat dia tu nak buat kuih raya tahun ni.. Buat mase sekarang ni kami dah buat dua jenis kuih raya, iaitu semperit dan kuih kapit..
Untuk resipi kuih kapit ni icik abam dapat hasil menggoogle aje. So korang kalau nak mencuba bole laa menggoogle jugak. Biasa kuih kapit ni ade dua bentuk, ade bentuk lipat 3segi ade gulung, tapi icik abam lagi suke bentuk lipat tu.. so bawah ni aku kongsikan sikit resepi kuih kapit icik abam, buat reference sendiri di masa akan datangggg...
Bahan bahan :
- 500g Tepung gandum
- 500g Gula pasir (kurangkan gula sekiranya tak suke manis)
- 3 cawan santan (korang boleh guna santan pekat sekiranya inginkan kuih tu lemak)
- 3 biji telur
- Setengah sudu teh garam (masukkan dalam santan dan kacau)
Cara cara:
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Pastu masukkan santan berselang dengan gula dan tepung. Kena ingat ye, adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
3. Panaskan minyak dengan acuan terendam
4. Letak sesudu adunan dan kapitkan acuan, goreng sehingga keperangan.
5. Apabila kulit luar mula keperangan, ia menandakan sudah masak. Kikis kulit luar dan gulung atau lipat kepingan kuih kapit dengan segera sebelum ia keras. (korang disarankan pakai sarung tangan kalau nak pantas, maklumlaa panas kuih tu)
Dah siap boleh simpan dalam bekas kedap udara.. so dah boleh makan dah kuih kapit tu, tapi kalau buat disiang hari janganlaa terus ngapp kann, nanti batal lak puasaaa hehehe
So inilaa rupe kuih kapit sulongg kami. Kami ade bubuh nutella sekali.. hehehe
Salam Perkenalan,
1 comment:
syok dpt shopping tp bila suami dh tklarat jwbnye kena blk la kn hehe...akak lg la tk jejak pn...sedap nmpk kuih kapit tu
Post a Comment