Bila lakik kite terlajak rajin petang semalam nak buat butter cake. Korang rase macam mane laa aku tak gemok kann.. papepun bila lakik kite dah buat rugi besau ler kalau tak makan kann.. Icik abam buat dengan penuh kasih sayang tu. Kemain dia buat semalam tu, tetibe je angin lintang mane datang nak buat kek pulakss semalammm.. :p
Nidia butter cake sulong air tangan dari lakik sendiri, ye lakik sendiri ye.. bukan lakik oranggg lain hahahha...
nengok dari rupe dah nampak dah gebu gebasss tu kan.. ye memang gebu, lembut dan yang penting sedap.. sedap untuk tekak bini sendiri. Maklumlaa bini memang kaki melantak so gile cakap tak sedappp hahaha
Semalam kebetulan ade pergi rumah bff hantar barang sekali tapaukan siket kek yang panas dari oven ni. pastu balance bawak pergi opis pagi ni. Alhamdulillah pagi je dah tinggal bape ketul je. So kot kot yang dah merasa tu nak komen, boleh direct message kat icik abam. Mesej cerita pasal kek aje tau, jangan cerita pasal lain lakkk.. hahahha
kekonon semalam alang alang icik abam buat kek tu, bini over la sikit nak bergambar bagai untuk contest. hihihi Mane yang nak tahu resepi Butter Cake icik abam ni, icik abam dapat dari pakcik google aje. Tapi disebabkan ade gak yang menanye pasal resepi tu, aku kongsikan kat sini ye..
Bahan- bahan:
1. Pure butter jenama Anchor - 250g
2. Tepung naik sendiri - 250g
3. Gula kaster - 180g
4. Telur - 4biji
5. Susu segar - 1 setengah cawan
Cara-cara membuat:
1. Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sehingga sebati
4. Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu
5. Bakar dalam over yang telah dipanaskan dengan suhu 10C selama 40minit atau sehingga masak.
6. Angkat dan sejukkan atas redai. So dah siap dan dah boleh makan.. hihihi
Salam Perkenalan,
No comments:
Post a Comment