Thursday, August 24, 2017

Raya Pertama Sehingga Ke Raya Ke-3 Di Melaka 2017

Dah tiba masanye mood nak update pasal raya, padahal orang dah nak pikir raya haji yang akan datang je kann.. tapi kite baru terkial kial nak cerita hari raya aidilfitri aritu.. hihihi


Macam biasa kalau beraya kat kampung halaman pasti kemain meriah dengan lampu punjut kann.. lagi lagi kalau di kawasan kampunggg.. siyes dah macam pesta lampu.. masing masing macam berlumba lumba pasang pelita di malam raya tu..


kami kat kampung time tu pun kemain excited nak pasang pelita.. kalau tugas pasang pelita ni haruslaa kite serahkan pada icik abam..


Dah pasang pelita pelita tu haruslaa kena ada bunga api kann..


Okee opkoslaa makngahnye join dua kaki dok perabiskan bunga api yang ada tuu.. hahaha


bila mak sedara same over dengan anak sedara.. ginilaa jadinye hahha.. ni baru sorang anak sedara.. yelaa malam raya tu, keluarga adik kite ni je yang ade, so memang kami berdua jelaa yang jakun nak main bunga api malam tuuu.. hahaha


tak syiok main berduaa, kite panggil geng bagi tambah meriah sikit hahaha


Okee malam tu icik abam pun terjebak jugak main bunga api, hasil pujukan kite sendiri hahaha.. saje ajak amek gambar benarnye, sekejap tu jelaa, pastu tade dahlaa nak join main bunga api lagi dahh.. hahaha


Dan ini pulak cerita keesokkan hari nye, cerita di pagi raya..


Raya pertama tahun ni opkos di Melaka..


Kemain lagi baju raya pertama icik abam kan.. kemain darahh pahlawan sangat ni.. mentang mentang beraya kat Melaka.. nak jadi hanggg ape entahh tu hihihi


Seperti tahun tahun sebelum ni, tetamu pertama yang akan datang bertandang, opkoslaa jiran jiran tetangga yang terdekat.. dorang nilaa yang selalu menjadi tetamu terawal kami..


Sambil sambil tunggu tetamu datang beraya haruslaah bergambar sakan dulu.. 


Budak sorang tu memang dah susah nak behave dah kalau diajak bergambar.. Sibuk nak main je kejenye..


Bersama ibu tercinta.. ibu kite ni kalau nak diajak bergambar memang susah sikit.. Time hari raya jelaa yang rajin die nak melayan anak anaknye ajak bergambar.. kalau hari biasa memang harapanlaaa.. Hahhha


Tak cukup korem ni.. Along n family tade time ni, dorang belum sampai rumah ibu lagi time ni..


Dah abes sesi bergambar kite start dengan sesi bersalaman pulakkk.. Tunggu along n the geng lame sangat so kami kami je bersalaman sesama kami duluuu.. Hihi


Pose bersalaman sambil dapat duit raya ni haruslaa ditepek kat sini.. Sebab teruja bila abang kakak dapat duit raya dari adik adik hahha.. Yelaa selalu raya kami bagi duit raya je, jarang sekali nak dapat duit salam camni.. Hahha


Nak tepek semua gambar time raya haritu memang banyak gile..so kite tepek ala kadar jelaa ye.. Hahhaha dah banyak tepek gambar camni lagi cakap tepek ala kadarrr hahha


Tahun ni tahun terakhir achik raya sebagai bujang, bulan september nanti dah nak kawen dahh.. So tahun depan raya kami bertambah meriahlaa kannn.. Tapi tu pun kena tunggu raya ke-3 baru dapat berkumpul laa kannn..


Dah puas bergambar kat rumah, sambil sambil pergi berayaa tu, kite singgah tepi pantai bergambar kat situ pulakkk..


Bukan semang nak dress up segak segak ala ala Hang Tuah moden gini.. so ajaklaa bergambar lagi dan lagiii hahhaha


Sebelum sambung bergambar di hari raya kedua, kite tepek gambar along n family di hari raya pertama ni..


Hari raya kedua masih ramai jugak yang datang beraya, kalini bersama tetamu istimewa.. Bakal keluarga mentua adik kite yang nak kwen bulan september ni nanti.. 


Hari raya kedua masing masing dah start pakai jeans dah, tade baju melayu dahhh..


Berbeza dengan kami berduaa, sampai raya ketiga still suruh icik abam pakai melayu..


Yelaa, name pun raya kann.. So kalau pakai baju melayu still okee lagi, jangan hari biasa icik abam nak pakai baju melayu siap bersampin tu pelik hahha..


Hari raya baru dapat pakai baju melayu, so kalau tak memang tak pakai, tu yang bila raya tu sakan kite suruh icik abam pakai.. sayang je kang pakai sekali pastu dah tak pakai..


so malam raya kedua tu dok perabiskan bunga api dengan anak buah sulong ni, esoknye tu makngah ngan pakngah nak balik belah Perak pulakk..


Salam Perkenalan,

6 comments:

mama tisya said...

meriah kt kg halaman ada bunga api pasang camtu...uiks en husband liza tu siap bertanjak ye

qaseh dalia said...

selamat hari raya heheh , sekali dengan raya aidiladha :p

Radhia Razali said...

cantik baju raya liza

Norliza Nordin said...

@mama tisya hahaha aah kemain nak jadi pahlawan tuu

Norliza Nordin said...

@qaseh dalia hahha wish lump-sum terus senang kann

Norliza Nordin said...

@Radhia Razali hihihi biasa2 je.. thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...