Wednesday, April 29, 2020

Resipi Ayam Masak Kurma Gajus

Haaa ni menu iftar hari ketiga berpuasa yang kita sediakan untuk icik abam. Mane yang menanya resipinye bawah ni kita ada sediakan bahan bahan dan cara masakkan ayam masak kurma gajus ni


Masak kurma ni simple je lagi lagi kalau guna rempah Adabi..

Bahan bahan:
Rempah Kurma
Santan
Cili padi
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Kunyit
Ayam
Kentang
Gajus


Cara memasak:
Bawang merah, bawang putih, halia tu tumis sampai naik bau. Lepastu masukkan rempah kurma biar sampai kering rempah tu.

Kemudian masukkan santan dan air.. pastu bolehla masukkan ayam. Tapi disebabkan kita suka goreng dulu ayam tu, so bolehla masukkan ayam selepas masukkan santan bagai tu..

Kalau tak korang masukkan ayam dulu baru santan dan air tu.. agak agak ayam nak cepat masak tutup kuali tu.. Rasa tu korang adjustla ikut lidah masing masing..

Pastu masukkan kentang, garam, gula dan gajus tu.. Gaul gaul dah siappp!


Dah siap ayam masak kurma kita prepare menu untuk anak kanje pulak



Ni kejadian sebelum masuk kuali


Mummy buat roti sosej cheese.. kemain berselera anak kanje makan.. tapi asek nak menggorek cheese je kejenye hihihi


Salam Perkenalan,

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...