Saturday, April 25, 2020

Resipi Ikan Masak Lemak Cili Padi Mangga

Menu kedua berpuasa untuk tahun ni.. semoga istiqomahla nak masak untuk berbuka Insya Allah


Harini kita masak Ikan masak lemak cili padi manga. Niat hati nak masak dengan nenas tak pun dengan belimbing buluh. tapi ade mangga je so kita masak ni jela ye adik baby.. hihihi


Bahan bahan:
Ikan
Mangga
Santan
Asam jawa
Serai
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Cili padi
Garam
Gula

Cara cara masak:
Tumis guna minyak bahan bahan yang dah blend sampai kering. Bahan bahan yang diblend terdiri daripada kunyit, bawang putih, bawang merah, cili padi.

Lepastu masukkan air dan masukkan sedikit santan kemudian kacau sampai sebati.

Masuk penambah perasa ikut sesedap rasa dan masukkan juga asam jawa. Lepastu masukkan ikan. Disebabkan kita goreng sket dulu ikan so takyahlah nak tunggu atau tutup kuali untuk cepat masak. Kita memang suka goreng dulu ayam/ikan kalau nak buat lauk. Kalau tak korang belahlah dua ikan tu then tutup kuali supaya cepat masak.

Lepastu barula masukkan manga then gaul gaul siappp! Alhamdulillah dapat pujian juga dari icik abam

kita rasa pedas dah menu hari ni, tapi icik abam cakap tak pedas pulak.. lain maciam pulak lidah icik abam ni time time puasa ni. Padahal icik abam ni bukanlaa tahan pedas sangat hihihi


Ni pulak menu untuk anak kanje. Bendi masak telur buat berkuah sket. Sebab anak kanje mummy tu suka makan berkuah


Alhamdulillah nengok anak dan bapaknyaa berselera makan hilang penat mummy masak hihihi


Salam Perkenalan,

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...