Wednesday, April 29, 2020

Resipi Sambal Udang

Masih gigih lagi untuk masakkan lauk iftar icik abam. Hari ni dah masuk hari kelima berpuasa.. pening jugak pikir nak masakkan ape hari hari hahaha


Makanya terdapatlah idea nak masak sambal udang.. sebab dah berapa hari ni asek lauk ayam je kan.. hihihi


Bahan bahan:
Udang
Sos tiram
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Cili besar
Serai


Cara memasak:
Blend semua cili dan bawang Bersama serai. Lepastu tumis sampai kering. Kalau serai tu taknak blend sekali korang ketuk ketuk dan campak jela time masak tumis sambal tu okay..

Bila dah kering baru masukkan sos tiram, gula, garam. Ikut lidah masing masing ye.

Kemudian masukkan udang gaul gaul dah siapp!. Disebabkan ade tomato dan gajus lagi kita campak je sekali buat meriah hihihi


Selain tu menu hari ni ade peria goreng ranggup. Untuk resipi ni kita up kat next entri ye..


Terlebih rajin kita buat ayam goreng crispy


Ni pulak popia pedas


Macam biasa, anak kanje berbuka dulu.. reaksi muka tu kalau nampak makanan memang tak boleh nyorok.. excited terlebeyyy.. penat memasak mummy memang hilang terus nengokk anak kanje mummy selera makan. Alhamdulillah.


Salam Perkenalan,

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...