Saturday, September 20, 2014

Buat Buku Merah Buat Pertama Kali

Okee inilaa buku merah yang dimaksudkan. Pestaim nak buat passport ni. Dulu mase degree pegi obesi pun pakai passport group je tak buat passport individual pun. Alaa pegi Singapore je pun mase tu. Dari Johor ke Singapore kan dekat, ade lawatan sambil belajar mase tu. ^^
Kami buat passport kat Jabatan Imigresen Malaysia kat Melaka. Alang alang dah balik kampung ritu so amek cuti extra sekali nak buat buku merah ni
Mase sampai tu nak kate ramai tak ramai, nak kate sikit pun tak sikit, menunggu dalam satu jam gakla sampai nombor giliran kami dipanggil
Okee kepada sesiapa yang tak tahu tu, untuk pengetahuan korang, korang yang pompuan tu kalau datang nak buat passport dan nak amek gambar kat situ, better nye korang pakai tudung berwarna gelap, kalau tak pakai warne gelap mase datang pun takpe, sebab dorang memang ade sediakan tudung warna hitam kat situ, tapi yang xbestnye nanti mestilaa korang tak selesa macam pakai tudung sendiri kan
Bayaran untuk buat pasport:
2 tahun - RM100/seorang
5 tahun - RM300/seorang

Tapi rate untuk warga emas (berumur 60tahun ke atas) dan kanak kanak (berumur dibawah 12 tahun) pulak lain:
2 tahun - RM80/seorang
5 tahun - RM150/seorang
Selesai amek gambar dan buat bayaran semua kami terus keluar lunch sementara nak tunggu passport kami siap. Passport siap dalam sejam 45minit camtu ^^

Yeahh buku merah dah buat, so dah boleh decide nak pergi mane, dah 2 Quotation dah pihak pelancongan email kat kami. Cuma kami tak decide je lagi nak pergi mane ;)

Bali 4 hari 3 malam

Jakarta & Bandung 5 hari 4 malam

[Catatan : luar or dalam negara pun boleh]

Salam Perkenalan,  
With Love 
Norliza Nordin
Terima kasih sebab sudi bace. Suka bace ni?

4 comments:

aswa leyla said...

kite pon festaim buat hari tu . pegi medan jaaa .

Norliza Nordin said...

owhh mesti banyak shopping tu.. best3 ;)

Anonymous said...

Liza,

Nah tgk link kawan aku nie yg dh p sana.
bleh share experiance dia.

http://harubiruan.blogspot.com/2013/10/trip-to-bali-part-1.html

-PA-

Anonymous said...

http://harubiruan.blogspot.com/2013/10/trip-to-bali-part-ii.html

http://harubiruan.blogspot.com/2013/11/trip-to-bali-part-iii.html

http://harubiruan.blogspot.com/2013/12/trip-to-bali-part-iv.html

-PA-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...